Startsida

Tråkiga mobilbilder + tråkig hemtenta = tråkigt

 
Här är ett gäng tråkiga mobilder från senaste veckan. Hittade ett par jättebra byxor på H&Ms rea, har ätit sushi, dansat nån gång och haft på mig bara svarta kläder. På tal om mig i bh och byxor så håller jag på att skriva ett inlägg om kroppspositivtet. Men innan jag skriver klart det ska jag skriva en hemtenta! Plus en analysuppgift. Plus göra en grafisk profil + redovising till det. Men ni ska veta att publicera en bild på sin kropp inte är lätt. Men mer om det en annan gång?!?!?
 
Jag är mest så trött och sleten efter 1,5 vecka med hårt plugg typ konstant. Imorgon ska jag vara klar. Har jag bestämt mig för. Lycka mig till! 
Vardagligt | | 2 kommentarer |

Dadelbollar med kokos och nötter

 
Idag skulle jag och min vän Malin ha picknick, jag stod för fikat, dadelbollar. Men vädret ljög för oss! Det skulle ju vara sol under dagen, men den försvann så fort jag gick ut. Vi satt ute ändå, trots vädret. Och så snöade det. Bara för att vi hade bestämt picknick??
 
Hursomhelst, såhär gjorde jag mina (jättegoda!!!!!) dadelbollar. 
 
 
Havregryn, hasselnötter och mandel. Jag mäter ju aldrig, så nja, jag höftar lite. Men lite såhär.
 
 
Mixar det!
 
 
Dadlar, mjölkfritt smör, kakao
 
 
Mixar det med, och lite vatten om det behövs!
 
 
Och rulla i kokos! 
 
 
Mat och ätbart | | En kommentar |

Varför vegan?

Nu ska jag reda ut lite grejer, både varför jag är vegan och varför fler borde vara det. Det här är en lång, lång lista på för- och nackdelar med en vegovärld. Har jag glömt någon viktig aspekt? Låt mig veta det!
 
Här har jag listat fyra anledningar och aspekter till varför jag är vego. Sedan kommer sex andra anledningar till varför just du bör vara lite mer vego. 
 
Ibland påminns jag om varför jag är vegan, för just nu är det så självklart för mig. Men vissa grejer som jag läser och ser påminner om varför jag blev vegan och just därför skriver jag detta, för att påminna andra.
 
Jag ska börja med att säga att vi har en väldigt stor veganvärld - många alternativ som underlättar för oss. Men vi har också diskussioner och forum som får mig att känna mig som en dålig vegan. Men det här jag ska reda ut nu. Jag kallar mig ibland för "inte så PK-vegan" - lite för att ursäkta mig. Sedan jag blev vegan och mer påläst känner mig sämre för de veganer som gör allt precis rätt. Jag är lite sådär, jag gör väl vissa grejer fel men såklart en massa grejer rätt. En punkt jag gör i denna lista är det här, för man kan ju vara "inte så PK-vegan" med mig!
 
 
Vegansk potatissallad med grillad tofu och svamp. 
 
 
1. Jag är väldigt emotionell. Det här låter ju knasigt som en första punkt, som att det skulle vara det viktigaste, undrar ni. Men ja, jag blev vegetarian för jag gillade grisar och kossor. När jag var lite yngre, ungefär 12 och 13 år älskade jag verkligen grisar och kossor, getter och får också. Jag blev ledsen när jag åt just gris och kossa, för jag tänkte det är ju en kompis! 
 
Det är där här som får mig att påminna mig om varför jag är vegan: jag ser på dokumentärer om miljöproblem och gråter. Häromdagen såg jag videoklipp på facebook om djurtester vid tillverklning av smink. Det krossar mitt stackars lilla hjärta. När jag fick reda på hur kycklingar behandlas i köttindustrin gjorde det mig äcklad och jag ville aldrig äta det igen. 
 
Jag blir ledsen, på riktigt, djupt och ärligt helt förkrossad och uppriven när jag hör om djur som används i skönhetsprodukter. Ett exempel är tuppkam till läppförstoring - alltså det här fick jag höra för två år sedan och har varit förkrossad ända sedan dess. Jag orkar inte ens läsa om det för jag vet att det kommer knäcka mig. Här är en artikel om det: http://www.dn.se/nyheter/sverige/tuppkammar-anvands-till-lappar/. Huvudsaken är den att tuppar föds upp, endast ämnet i tuppkammen används, sedan slaktas djuret och köttet används inte till något. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4746671. Det värsta, som verkligen får mig att bli upprörd, är kunderna. Som säger ja att de är nöjda med produkten och inte bryr sig att så många liv som går åt - för att få större läppar. Och läppfyllaren (eller personalen eller vad man kallar det) ser en ny marknad i det här. 
 
Jag är helt enkelt för emotionell för att kunna äta och konsumera djur. 
 
2. Miljöaspekten. Att konsumera kött är en negativ konsekvens för jorden, naturen och miljön, både kortsiktigt och långsiktigt. I och med de mängder foder vi odlar till djuren som ska slaktas blir det ett extra steg i produktionen som är miljöfarligt. Det krävs mer resurser, som vatten, energi och odlingsyta. Vi gödslar mer och det blir en miljöfara. Hade vi ätit det vi odlar direkt sparar det en massa energi och vatten. Det är resurser som behövs till annat.
 
Transport såklart - också en dubbel vända. Precis som med odlingen. Foder odlas, foder transporteras till djuren. Djuren slaktas och transporteras. Transport som kräver energi och släpper ut koldioxid.
 
Så vi kan spara på naturen genom att välja vego. Vi sparar vatten och mat som kunde mätta fler - än bara redan relativt mätta svenskar. Vi sparar långsiktigt på miljön, en minskning av koldioxidutsläpp är bra på alla sätt och vis. http://www.miljoportalen.se/luft/vaexthusgaser/vaexthuseffekt-och-vaexthusgaser-vad-aer-det-egentligen  (Här kan du läsa vidare om växthusgaser och global uppvärmning, hur det påverkar vår jord). 
 
Det här har Naturskyddsföreningen skrivit om kött och miljö:
"Bland annat för att kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det beror på flera saker. Kor och får släpper ut stora mängder metan, vilket är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, gödsel, och produktionen av foder står för stora utsläpp.
 
Dessutom är majoriteten av världens djuruppfödning väldigt ineffektiv. Djuren matas med kalorier som skulle kunna ge mat till många fler människor om kalorierna inte tog en omväg genom djuren. Största delen av vår jordbruksmark används till djurfoder. Därför tar en helt växtbaserad kost bara upp en femtedel så mycket mark jämfört med en svensk genomsnittskost."
 
(http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego)
 
3. Orättvisor, brist på mat, svält och fattigdom. 
Vi sitter här i Sverige och har tillgång till all typ av mat, vegetariskt, veganskt, kött, kyckling och fisk. Medelsvensken kan nästan äta vad den känner för ikväll. 
 
"Genomsnittssvensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 45 % sedan 1990."  (http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego) Det här beror på våra ekonmiska situation. Sverige är ett rikt land. Det spelar, vid högsta grad, roll vad ett litet land om Sverige konsumerar, då vi konsumerar i så stora mängder, till skillnad från fattigare länder eller ett så stort land som Kina då de har andra vanor. 
 
Vi i Sverige överkonsumerar och kött är någonting vi har i mängder.  
Varför ska vi ha så mycket val när människor svälter? Borde vi inte börja med att dela med oss? Och sluta slösa och slänga? Och tänka lite mer globalt och humant?
 
4. Det ekonomiska - grönt är billigt. Kött är dyrt. Ost är dyrt. Vegan-ost är billigare än vanlig. Visst? 
Morötter är billigt. Lök är billigt. Bönor är jättebilligt. Linser är billigt. Havre är billigt. Soja är billigt.
Färsk fisk är dyrt. Ekologiskt kött är dyrt. Kyckling kan vara dyr. 
 
För bönderna ska ha pengar för energi och resurser! Visst? Det kostar det det kostar. Klart kött ska vara dyrare, för att det är ett liv som krävt omtanke, mat, vatten och personal - just därför kan du välja vego när plånboken säger det. 
 
 
Det här är varför jag är vegan. Men är du inte övertygad ännu? Jag har några punkter kvar till varför just du ska bli vego. 
 
5. Vill du vara med och supportra en industri som bara ser djur som kroppar? För köttindustrin blir ett djur en kropp.
 
Det är som att djurets kroppar inte har något värde - och att människan har rätten att konsumera vad som helst. Djurmisshandel, ta det som exempel, varför finns det? Vem skulle vilja göra illa ett djur? Om man inte är en galning. Det är som tupparna vilket jag nämde tidigare, deras värde försvinner. Deras liv har noll värde hos kunden som får större läppar och prioriterar läppförstoring före ett liv. 
 
Jordbruksverket har en rapport som beskrvier svenskarnas köttkonsumtion. Där skriver dom: "Det är också vanligt att siffran för den totala per capita förbrukningen av kött (som 2014 var 87,5 kilo) används, men den speglar förbrukningen i slaktad vikt och inte hur mycket kött vi äter. Den siffra som kommer närmast det vi faktiskt äter är Livsmedelsverkets siffra på 50-55 kilo, som beräknas utifrån matvaneundersökningen." (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtion/kottkonsumtionen.4.465e4964142dbfe44705198.html). Det vill säga mellan 55-87,5 kilo kött slängs, djur som alltså dött i onödan. Det hänger ihop med konsumentsamhället jag nämnde tidigare. Vi konsumerar på tok för mycket vilket har stora globala konsekvenser. 
 
Företag tjänar pengar, massvis med pengar, på dessa kroppar. Djur under hemska omständigheter är inte liv, utan pengar för köttindustrin. 
 
6. Du är inte påläst. Det är därför du inte är vegan. Eller? Vad är ditt argument eller anledning till varför du inte kan vara ens lite vego? Du behöver inte kasta dig in och vara vegan på heltid. Du kanske har smink hemma som är djurtestat, släng det inte! Det är lite som att slänga kött. Ska djuret dö i onödan?
 
Ge dig in i veganska forum och läs på lite, diskutera och hör efter - du kommer få höra det här jag tar upp. 
 
Eftersom du inte är påläst har du fördomar om veganer; "dom är si och dom är så" - säger du. Om si är att inte vilja skada djur och är att konsumera medvetet för allas bästa, så ah, så är dom. Typiskt veganer, och tänka på andra än sig själv!
 
7. Det är gott! Men du tror mig inte. Du säger: kött är gott. Jag kan inte argumentera med dina smaklökar. Men har du provat lite rökt tofu eller en oumph-burgare? Våga prova nya grejer! Grönsaker, bönor, linser, krydda det, stek det, koka det, fritera det. "Men jag gillar glass och choklad" säger du. Men det tycker många veganer med. Du missar ingenting när du är vegan. 
 
Här är några av mina exempel:
 
Småländsk ostkaka
 
 
Citronsockerkaka och kaffe latte, med havredryck.
 
 
En massa små grejer, minipizzor (med ost!), avokadosoppa, hummus, potatissallad, grönkålchips, potatis med bejkon och spenatfyllda tomater.
 
 
Jordgubbstårta med sojagrädde
 
 
Spenat- och broccolipaj med avocadoröra
 
 
Sushi!!!
 
 
Saffranskorpor
..
 
Och listan fortsätter... Det finns ingenting du missar som vegan. 
 
8. Nyttigare för dig - det här handlar inte om att gå ner i vikt eller bli fit. Men jag har hört många gånger att "veganer har så bra hy!!!". Jag har ingen källa på detta, men kan nog se ett samband. Däremot finns det källor som visar att vegetarianer och veganer har mindre problem med hjärt- och kärlsjukdomar.
 
9. Det är inte så svårt dom du tror! Du tror du måste ställa om hela din livsstil, men nej, det behöver du inte. Vegansk mat finns nästan överallt nu. Googla lite, hör med vegankompisar. Det är inte svårare att laga till grönsaker och bönor än kött. Det finns så många alternativ! 
 
Till och med ICAs hemsida har nu en flik som heter vegan-recept: http://www.ica.se/recept/vegan/
Här är en lista med vegansk mat i alfabetisk ordning: http://www.helalf.se/2014/11/13/100-veganska-recept-som-svarar-pa-fragan-vad-veganer-ater-i-alfabetisk-ordning/
 
10. Var lite mer som Ellen, lite sådär "inte så PK-vegan!". Nu har ni undrat hela tiden vad det är jag menade innan. Jag menar, jag är inte den här killen från Simpsons:
 
 
Vissa veganer äter inte svamp, då det är en bakterie och inte en växt. Vissa veganer köper inte all typ av schampo och balsam för det finns animalier i. En de veganer dricker inte alkohol för de animaliska rester som det innehåller. En del veganer äter inte ute för det komplicerar för dem. Några veganer håller koll på vad och vilka märken som är helt okej för veganer. Jag försöker vara så så mycket som möjligt, när det gäller kläder och smink. Men det finns en gräns för mig, att ibland tar jag inte reda på saker och ting. Därför är jag "inte så PK-vegan". Det gäller speciellt tvål, skönhetsprodukter, body butter och liknande, samt alkohol. 
 
Det är en annan sak att veta: vet jag att det är icke-djurvänligt använder/köper jag det inte. Vet jag att det innehåller animalier äter/dricker jag det inte. Men jag vet inte allt. Jag är inte så PK.
 
En del veganer har ju också en köttig dag i månaden, eller en icke-vegansk dag. För de saknar något. 
Gör så. Var vegetarianer eller flexitarianer. Var något!
 
En till sak jag vill ta upp i denna diskussion är debatten kring Oatly (på tal om mig själv som är en chill-vegan). Oatly började bojkottas av veganer för ett par månader sedan. Det handlade om slaktrester i deras gödsel. 
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22487348.ab
http://www.svd.se/slaktavfall-i-godsel-for-eko-havre 
 
Jag har så grymt mycket att säga i denna fråga så ska försöka hålla mig kortfattad: 
Okej, veganmärket Oatly köper in havre från bönder som har använt gödsel med slaktavfall. Nu tänker ni veganer som läser (usch vad äckligt!!!). Men allt veganer äter är odlat. Allt är förmodligen odlat med gödsel som innehåller slaktrester. 
 
Är det inte bättre att resterna använts? Än att slängas? 
 
Det är inte Oatly som använt dessa rester själv direkt. Utan det är indirekt från deras bönder i en process de inte kan påverka. Är det inte bättre att supportra att det finns en veganmärke? Köpa deras produkter så de får mer pengar och makt och kan förändra villkoren för deras havre.Oatly anklagades för att ljuga för sina kunder. Men vad tjänar de på att vara icke-veganska? Det är klart de har gjort det de kan. 
 
MEN, 
Okej, lite problem finns det såklart om vi alla blir veganer och med vegetarism:
Vad händer med bönderna?
Som producerar mjölk, smör och ägg?
Köttbönderna?
 
Vad händer med djuren? Ska vi sluta slakta? Får vi inte en massa kossor som springer runt överallt?
 
Hur ska vi få plats att odla grönt, bönor och spannmål åt alla världens veganer? 
 
Här är en insändare på DN som tycker att kött fortfarande är det enda logiska: http://asikt.dn.se/asikt/debatt/det-enda-logiska-ar-att-valja-vegetariskt/det-enda-kloka-ar-att-vara-kottatare/. Nu ska jag citera: "Vegetarianer måste äta 18 kg gurka per dag för att få i sig 2 500 kcal men inte alla livsnödvändiga näringsämnen. En köttätare behöver bara äta 0,25 kg kött och 0,25 kg smör per dag för att få i sig 2 500 kcal och alla livsnödvändiga näringsämnen i överflöd. Kon har gjort hela jobbet med att samla in solenergi, vitaminer och mineraler. 
 
18 kg gurka tar bort 18 liter vatten från åkern. Äter man mer än 6 kg gurka per dag kan man få vattenförgiftning eller saltbrist som man kan dö av. 0,25 kg kött och 0,25 kg smör tar bort 0,3 liter vatten från åkern, allt annat vatten cirkulerar och påverkar inte våra vattenresurser. 18 kg gurka kräver konstgödsel med den ändliga resursen fosfat samt fossilt bränsle."
 
Jag vet inte om detta är ironi eller ej, men ja, författaren utgår från hälso- och miljöperspektivet. Att äta djur är det enda logiska.
 
Men hörru, förlåt mig för jag äter 18 kg gurka per dag!!!!!! Jag visste inte att det var en miljöfara!
 
Vad jag vill ha sagt: författaren glömmer helt att veganer faktiskt har en varierad kost. för 18 kg gurka, jag vet inte om ni förstår hur många gurkor det är? Äter man 18 kg gurka per dag hinner man knappast göra någonting annat, än att äta gurka. 
 
Är det här ironiskt eller inte? Hjälp mig reda ut det! 
 
MEN vi kommer inte alla, hela västvärlden, bli veganer samtidigt. Det kommer aldrig att hända. Detta kommer inte att ske. Däremot sker miljöförstöring, djurmisshandel och svält just nu. Nu säger du: "alla är ju veganer nuförtiden, det går ju framåt". Och nej, så ser det inte ut just nu. Köttkonsumtionen ökar i och med ekonomiska tillgångar. "Att de ekonomiska förutsättningarna blir bättre för stora befolkningsgrupper medför en ökad köttkonsumtion. Detta är särskilt tydligt i tillväxtländer som exempelvis Kina." (Enligt en rapport från Jordbruksverket, https://www.jordbruksverket.se/download/18.5df17f1c13c13e5bc4f800039403/En+h%C3%A5llbar+k%C3%B6ttkonsumtion.pdf)
 
Som med det mesta är det såhär: det är din kropp och ditt liv. Du bestämmer vad du vill stoppa i dig. Men om vi nu ska vara helt rationella och logiska: hur många fler fördelar finns det egentligen med veganism? 
 
Det finns ett argument som aldrig kan kommas över såklart, att kött är gott, ingen person kan väl säga eller tycka något om någon annans smak. Det är svårt att ändra på någons smak och vad den njuter av. Men, är det lika mycket njutning i så många konsekvenser? Är det logiskt och rationellt att gå på känsla och smak? Säg mig det. 
Mat och ätbart, Så tycker jag, just nu | miljö, vegan, veganism | | 3 kommentarer |
Upp