Startsida

Sockerfri chokladkaka med blåbär (dadelkaka + avokadomousse!)

 
För nån dag sedan gjorde jag ju denna sockerfria dadelkaka med blåbär och avokadomousse (alltså wow att det ens fungerar?). Och den blev verkligen jättegod efter en natt i kylen. Den går också att göra glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot sojamjöl/mandelmjöl. Chokladmoussen är också raw! Om nån vill ha det. Så såhär gör du denna kaka:
 
Botten:
50 gram mjölkfritt margarin + 50 gram mörk choklad
10-12 dadlar
1 dl havregryn
½ dl sojamjöl
1 dl vetemjöl
1 dl havredryck (eller annan vegetabilisk dryck)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
Blåbär
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarin + choklad. Mixa dadlar och havregryn i en bunke tills det är grynigt/ja slätare. Rör ner mjöl, kakao, bakpulver och vanilj. Häll sedan på margarin och chokladblandningen, och havredrycken. Häll på lite blåbär frysta eller färska över kakan. Jag blandade inte ens i smeten, utan hällde bara på i formen. Häll upp i en form och låt grädda i ca 25-30 minuter (min blev lagom kladdig och riktig god efter en natt i kylen). 
 
 
Så här såg min kaka ut då!
 
 
Raw avokadomousse:
2 avokado
8-10 dadlar
1 dl sötmandlar
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk espresso/pulverkaffe
50 gram smält choklad
 
Mixa dadlar, avocado, kakao, vaniljpulver och espressokaffe till det är slätt. Rör ner smält choklad. Klart!!! 
Det blir fluffigt, chokladigt och mycket mycket gott.
 
 
Jag dekorerade med smält choklad och valnötter. Kakan blev nötig, krämig och väldigt fyllig!!!
 
 
Mat och ätbart | | 2 kommentarer |

Lite smått & gott

 
Här står Spock, Kirk och Chekov å hänger. Såg Star Trek Beyond igår, och ja, den var bra. Men inte kalasbra. Ger den betyget helt okej/jättekalasfantastisk. Låter den också vänta och så kanske den blir bättre med tiden?
 
Och till nåt helt annat: ni vet, ibland hör man ett ord man aldrig hört förut, man vet inte vad det betyder, så man tar reda på det. Efter det hör/ser man ordet överallt (okej okej men det händer mig jämt?? någon mer?) Nu i veckan har det varit ordet syjunta. Läste det en gång på internet, och ba "mamma, vafan är det?" (älskar förresten hur det uttalas, sy-schhhhuntaaaa). Dagen efter ser jag ordet igen i tidningen, och senare på en annons och nyss på instagram. Aldrig i mitt liv har jag sprungit på ordet förut (varför inte egentligen?). Och nu ser jag det ÖVERALLT. 
 
Hur fungerar det här?
 
På tal om ord fick jag också lära mig i veckan att det inte får stå kuk som ord på registreringskyltar, ju mer man vet liksom! Finns säkert andra stötande ord som inte får vara på regrestreingsskyltar. Typ fan? 
 
 
Mamma har sagt både det ena och andra kloka senaste veckorna. Jag sparar på roliga/kloka/komiska/knasiga citat av mamma. Hon sa imorse "allt som är här, är här", förra veckan sa hon "ju mer det blir, desto mer blir det" - och ja, så är det ju såklart.
 
 
 
Jag har en sak att berätta..... Jag är officielt kär. Jättekär. Helt förälskad och galen. Vet inte vad jag ska ta mig till! Vad ska jag göra????!
 
Jag snackar förstås om skorna här ovan. Så jäkla snygga!! Fytusan. Och jag har inte råd. Men det är livet. När man träffar den enda rätta kärleken glider den bara ur ens händer, och det är för sent att uttrycka sina riktiga känslor. 
 
Och jag har även lärt mig under dagen att desto starkare musik är desto bättre är den. Min syster kom in på rummet och sa "jaha, trodde det var den galna grannen bara". Ja, vi har en granne som spelar väldigt hög musik i sin bil (men det gör hen inte galen för det). Men musik är bättre när det är starkt! Visst? Lite mer känslor i musiken, ni vet. Och så hör man inte mamma när hon ber en att bädda. Det är ju också jättebra. 
 
Vardagligt | | 2 kommentarer |

Tomatsoppa + på verandan + kaka

 
Idag gjorde jag en tomatsoppa till min mor och syster som lunch. Den blev både krämig och fräsch och jättebra! Och annars idag har jag inte gjort så mycket. Försökt spela Kalaha med min syster och hängt med kanin i trädgården. Råkade handla för dyra grejer (för att göra sockerfri kaka!). Ja, annars har det inte hänt så mycket skoj denna gråa dag. Har längtat efter nya Star Trek som kom förra veckan. Dock fick den dåliga recensioner?? Att den typ va trist? Ska få se det för mig själv imorgon.
 

Men här är en tomatsoppa på purjolök, två tomater, pasta, ett paket krossade tomater och lite lite tomatpuré. Samt kryddor och lite havredryck. Jag stekte purjolök i olivolja och tillsatte hackade tomater. Under tiden kokade jag vatten och hällde på + pasta + krossade tomater + buljong + tomatpuré. Nästan pastan var nästan klar och mjuk, blandade jag en tesked idealmjöl med havredryck i ett glas och vispade lite. Och lät det koka ett par minuter. Jag kryddade med basilika, salt, peppar, paprikapulver, mer basilika och lite citronjuice. Pyntade och kryddade mer med bladpersilja och oregano från trädgårdslandet.

 
Senare satt vi ute på altanen och käkade rostat bröd med avokadosmör och vitlökssmör. Också sallad och oliver och annat gott.
 
 
Och så gjorde jag också en sockerfri dadelkaka, med chokladmousse (avokado-dadel-chokladmousse!!) på! Tänkte att jag delar recept på den imorgon. 
 
Upp