Startsida

Paris i 21 bilder

 
Jag och mamma var i Paris i 4 dagar i och med att jag fyllde 20, och för att varför inte?
Under tiden där hann vi se alla turistställen, och lite till. Vi såg Notre-Dame, Sacre-Coeur, Louvren, Eiffeltornet, Champs-Élysées, Galeries Lafayette, Musee d'Orsay, blomstermarknad, Shakespeare & Company och lite till. 
När vi kom fram i staden (efter flyg och olika slags tåg) gick vi självklart vilse. Vi fick se små gator, fina hus och balkonger med träd på. den vilsna vägen. Ja, första kvällen hann vi inte göra så mycket. Vi gick ut och åt, promenerade, såg eiffeltornet från Seine och köpte jättegod choklad. 
 
Dagen efter gick vi runt Louvren och trädgården där. Vi var däremot aldrig inne i Louvren, vi tänkte vi sparar det till en annan gång. Det är ju så galet stort! Verkligen enormt. Istället gick vi på Musee d'orsay och fick se utställningar vi båda ville se. Vi kom båda överens om att vi hellre ser utställningar som vi faktiskt vill se än att gå in på Louvren och får ont i benen. Men d'Orsay var otroligt! Helt fantastiskt och jättestort. Det tog ju mer en halva dagen det. Efter det gick vi till Notre Dame och Île de la Cité, där såg vi även blomstermarknad som finns. På söndagar var det tydligen fågelmarknad där också, vilket mer var tråkigt än skoj. Det var otroligt många fåglar i små (alltså jättesmå!!!) burar. Inte ok. Jag var först glad och positiv till blommor och massa massa kaktusar, men massa, massa fåglar i små burar utomhus i november är jag inte glad i. 
 
Dagen efter gick vi runt i köpcentrumet/galleri Lafayette. Det var hur fint som helst, men det var inga kläder, smink eller parfym för mig. Det mesta var ju rätt dyrt. Men hur mycket fina kläder som helst. Förälskade mig i en tröja, sen tittade jag på prislappen. 260 euro, skulle inte hända liksom. Men den var hur fin som helst. Och alla kläder där vara fina (förutom de enorma pälsjackorna, som definitivt var päls-päls). En sak jag verkligen älskar med Paris är parisarna och hur bra dom klär sig?! De är alltid så propra och snygga. Eller så känns det så för att man är så slafsig som turist.  
 
Jag och mamma kom på under den kommande dagen att vi är riktigt dåliga på att shoppa. Dagen efter gick vi nämligen runt i Hallarna/les halles, ett ännu större köpcentrum. Där är det ju lite mer vardagliga märken och affärer, som H&M, Zara och annat vi kanske har råd med. Men vi blev mest trötta och hittade inte toaletten. Istället letade vi efter en av Paris större retro/second-hand butiker. Och vi hittade den också. Det var verkligen en av höjdpunkterna. Men jag köpte ingenting?!
 
Jag och mamma = inge bra på att shoppa (däremot rätt bra på att gå på museum).
 
 
Saker jag verkligen rekomednerar är:
Eiffeltornet med visst avstånd på kvällen
Montmartre & Sacre-Coeur
Lafayette och titta på fint smink och fina kläder
Titta i mindre i butiker och prova caféer som inte är kedjor
Musee d'Orsay
Köpa choklad
Och bröd, ja deras bröd är godare. 
 
Mindre bra saker:
Att gå från Eiffeltornets närmaste Metro-station till Eiffeltornet. Det är vackrare på avstånd. Och skitjobbigt att gå fram och tillbaka. Om man åker Metro alltså. Och det är många turister, trångt och rätt tråkigt runt eiffeltornet nu på hösten.
Turistmat, matställen runt Champs-Élysées, och fransk mat - om man är vegetarian eller vegan alltså 
Notre Dame (jag är inte jätteimponerad)
 
 
Under dagarna hann jag äta jättemycket choklad, god mat och dricka halvbra kaffe. Men tänkte blogga om maten i ett annat inlägg senare. Paris är ju nämligen inte lättaste staden som vegan. Sista kvällen gick vi på en julmarknad på Champs-Elysse. Vi tänkte att vi skulle handla in lite julklappar, men nej, så blev det inte heller. Vi är verkligen urusla på att shoppa. 
 
Men allt som allt var det en himla fin resa! Är så himla glad att vi gjorde denna resa. Det förändrade min syn på Paris. Jag tyckte bra om Paris förut men tycker ännu bättre om det nu?! Vill tillbaka på en gång.
Borta bäst | |
#1 - - Meg:

åh vad mysigt! låter som ni hann med en hel del i parre!

Svar: Åh det var verkligen jättemysigt! Det gjorde vi!
Ellen Sahlberg

Upp