Startsida

8 köttiga vegorätter

En del veganer kanske inte vill käka mat som påminner om kött, just för det påminner om kött och det kanske känns skumt. Andra veganer kanske inte bryr sig och vill bara käka gamla favoritköttisar. Ja, för det mesta jag lagar är inte mat som är utbytt och omgjort från kötträtter, utan tänkt vego från början. Jag tror det är nyckeln till att äta vegetariskt och veganskt, att tänka varierat och inte tänka för köttigt ändå. Det vill säga: inte byta ut den köttiga köttbullen mot en falafel varje dag, då går man miste om så mycket. Men ibland behöver man göra precis det ändå, som sagt för att man saknar enkla grejer, maten som går fort och smakar fort. 
 
Här en lista på kött-inspirerad mat för dom som saknar vissa grejer, behöver tips på produkter eller vill byta ut en köttfavorit mot en vegansk måltid. 
 
1. Korv med bröd 
JA, korv med bröd - något som jag tyckte var gott som barn tyckte jag var vidrigt som ung tonåring. Käkade aldrig det som vegetarian, men sen ungefär 2 år tillbaka fattar jag att det är lyxmat. Ett par korvar, bröd, rostad lök, senap och ketchup - det slår aldrig fel som mat när man är hungrig och sliten. Här är Anammas korvar, som jag tycker är dom bästa. 
 
2. Fiskpinnar (med ketchup)
Bildresultat för f*skpinnar
Ja, med eller utan ketchup det bestämmer du. Men potatismos är ju ett måste (hemgjort såkart!)! Det här är en barndomsfavorit som jag tappade smaken för när jag var runt 10-11, men som kommit tillbaka nu senaste månaderna. Precis som korv med bröd är det snabbt, gott och bra när man är sliten och behöver nåt snabbt och slafsigt.
 
3. En redig grilltallrik med potatissallad och sås. 
Nu är ju sommaren slut men vadå, snart är den här igen (längtar redan!!!). Sallad, potatissallad, grillad tofu och grillad svamp, någon bra BBQ-sås på det är alltid bra. Felixs bbq sweet & smokey  är vegansk och Icas egna rökiga bbq-sås ska också vara vegansk. 
 
4. Tofu-nuggets
Liknar chicken-nuggets, utan chicken såklart. Jag gjorde ett första försök till dessa tofu-nuggets och det blev oväntat bra då jag inte hade något recept. Dessa vego-tofu-nuggets är inte friterade, men stekta två gånger, en gång i ströbröd, olja och kryddor och en annan i olja och sesamfrö. Jag rekommenderar ändå att googla efter recept och göra det bättre än mig! 
 
Men i kryddblandningen hade jag ingefära, curry, lite chili, spiskummin, peppar och salt så det blev lite sting. Det kan man ju göra efter smak och tycke. Jag åt det tillsammans med potatisklyftor, ruccola, rökig bbq-sås och vitlöksås. 
 
5. Kycklingsoppa
Det här är en soppa med lite lime och curry. Och lite timjan och basilika, och kokosolja + havredryck. Toppat med valnötter. Den är gjord på Astrid och Apornas k*ckl*ngbitar. Jag hade inget recept men gjorde på känsla och improviserade lite, och det blev mycket bra! Jag började med skära k*ckl*ngbitar (de som var lite stora i alla fall) och att steka de i olja tills de fått en yta. Sedan gjorde jag en soppa på buljong, kryddor och redning med havredryck. Sedan hade jag ner kycklingen och lät den sjuda några minuter och tillsatte limesaft. 
 
6. Dill-kycklinggryta med ris
På tal om Astrid och Apornas  k*ckl*ngbitar; här är en tallrik med ris,  k*ckl*ngbitar i dillsås med sallad till. Enkelt och mycket gott! 
 
7. Pasta med pesto (och pepperöni)
Jag hittade ett recept på internet med vegansk pesto, men jag måste vara ärlig och säga att min blev rätt tråkig. Men tanken var fin! Googla lite och gör en bättre pesto än mig. Jag åt den tillsammans med Astrid och Apornas pepperöni vilket är en favorit att ha i kylen.
 
8. Vegobab
Jag trodde jag var ett geni som kom på ordet "vegobab", men det är jag inte och ordet finns redan. Det här är en vegansk version på kebabtallrik, med vitlöksås, jalapeno, gurka och potatis. Själva kebaben är sojastrimlor. Det finns olika sorters sojastrimlor som man kan använda, men jag rekommenderar hjärtligt Oumphs kebab! Nästa gång ska jag prova göra detta i bröd eller i en tortillia (jag ser fram emot det).
Bildresultat för astrid och apornas sojastrimlorBildresultat för veggi sojastrips
 
 
Har ni någon köttig vegansk rätt ni brukar äta? Eller finns det något ni saknar?
Mat och ätbart | |
#1 - - Lorissa Lovebomb:

Jag åt korv med bröd den här veckan. Och så gillar jag fejkkycklingburgare också! Annars är jag mest ett fan av anammas färs, den tycker jag är fantastisk :D

Svar: Åh gott, korv med bröd är egentligen så bra grej! Åh jag älskar också Anammas färs! Eller de flesta av anammas produkter, förutom kanske basilikapuckarna....
Ellen Sahlberg

#2 - - Netti Starby:

Vilka smarriga tips du delar med dig :-D Kramis

Svar: Åh tack vad kul att höra! Kram!
Ellen Sahlberg

Upp