Startsida

Saker man kan äta och saker man kan göra

 
Hej hopp alla godingar!!!! Hur står det till? Här står det helt ok bra till. Det rullar på, som man säger. 
Jag har med glädje sprungit ut varje kväll denna vecka för att fånga kvällssolen med höstfärgerna, men ack och ve. Träden är inte lika täta, molnen skymtar solen och man är inte lika bra fotograf som man försöker inbilla sig. Här har ni Fagersta, sådär 18:36, då kan det se ut såhär. Men vad har jag gjort på senaste tiden då?? Jo, det kan jag svara på: 
 
 
Jag har ätit tofu-nuggets, broccolisoppa och egna nacho(ungefär)-chips. Jag har målat om mitt rum och dekorerat om. Jag har planterat om kaktusar som växt lite för mycket under sommaren. Jag har varit på konstmuseum och ätit thaimat med en gammal vän. Jag har börjat titta på Doctor Who igen och börjat smälta Stranger Things (en månad efter jag såg klart det). Jag saknar Stranger Things. Jag har börjat fotografera med en gammal 35-mm-film-kamera (igen, ja sist gjorde jag inte så mycket med det). Jag är mycket spänd på hur det blir. Jag har lyssnat på musik och hängt med kanin. Och funderat på livet och dess stora frågor (återkommer när jag har svar).
Allmänt | | Kommentera |

Mellanmåltips för veganer! (och andra såklart)

Här kommer lite tips på mellanmål för hungriga och trötta veganer som behöver nåt mellan målen! (En mixer eller stavmixer är behövligt för alla dessa recept)
 
Morotsbollar med citron och ingefära
Enkelt, gott, snabbt och går att göra sockerfritt/glutenfritt. Spara i kylen och ta med till jobbet eller plugget.
 
Du behöver (för ungefär 6-8 bollar): 1dl sötmandel, 2 dl havregryn, 1 msk sojamjöl, 1 msk socker (eller några dadlar) 1 morot, 1 citronklyfta, 2 tsk ingefära, 1 tsk kardemumma, 1 msk kokosolja + kokos till toppning.
Mixa mandel och havre till mjöl. Tillsätt sojamjöl, socker, kryddor. Rör ner riven morot, kokosolja och saft från citron. Rulla i kokos och låt stå kallt en stund. 
 
 
 
På tal om bollar,
Dadel- och hasselnötsbollar
 
Hasselnötter, choklad och dadlar? Ja tack!
2 dl havregryn, 1 dl nötter (hasselnötter och/eller mandel), ca 8 dadlar, 1 dl kakao, kallt starkt kaffe + kokos till topping. 
Mixa havre och nötter till mjöl. Mixa resten och rulla! Låt stå kallt en stund.
 
Små morotskakor i ugn
 
Du behöver 2 dl havregryn, 1 tsk bakpulver, ½ dl solrosfrön, 1 msk chiafrö, 2 morötter, 1 äpple, 4-6 dadlar, 1 msk kokosolja, kanel, kardemumma och lite salt + kanske lite vatten. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla torra ingredienser. Skala och riv morot och äpple, rör ner det tillsammans med kokosolja. Tillsätt kryddor och vatten om det behövs. Rulla bollar och platta till, lägg på en plåt. Låt stå i ugnen 8-11 minuter. 
 
 
Rostad bröd med chokladnötsmör (och kaffe)
 
Om man är sugen på nåt i stil med nutella så kan man göra sitt eget chokladnötsmör. För ungefär sådär tre mackor, behöver du 3-5 dadlar, 1 dl nötter (jag använde mandel, men rekommenderar hasselnötter för en smak som påminner om nutella), 1 tsk kokosolja och 1 msk kakao. Jag mixade allt, lät lite nötbitar vara kvar och smetade ut på ett rostad bröd. 
 
Smoothie!
 
Så himla bra mellanmål, bra till frukost eller till efterrätt. Några av mina favoritkombinationer i smoothie är hallon + jordgubb + valfri dryck (havre, soja, mandel, kokos eller risdryck), endast mango + dryck (!), blåbär + spenat + dryck, mango + hallon + jordgubb + dryck, och min senaste favorit är äppelbitar som jag haft i frysen mixat med dryck, kardemumma och kanel (det är som att dricka kall äppelpaj!). Jag tipsar verkligen om, innan det är helt för sent, att köpa svenska äpplen goda äpplen, skiva och lägga i en påse i frysen för att göra smoothie av vid ett annat tillfälle. 
Mat och ätbart | | Kommentera |

Blåbär- och kokoskaka

 
För ett tag sedan gjorde jag denna blåbärskaka med kokostopping. Den blev kalasgod när den var serverad varm med lite grädde till. 
 
 
 
Kakan:
125 g margarin
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl havredryck
0,5 dl havre/sojagrädde
1,5 dl socker
2 dl blåbär
 
Smält margarin. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner socker, smält margarin och dryck. Tillsätt blåbär och häll upp i en smord och bröad form. Låt stå inne på 175 grader ca 20-25 minuter
 
25 g margarin
1 msk socker
2 dl kokosflingor
 
Smält margarin och rör ner kokosflingor och socker. Ta ut kakan och lägg över kokosblandningen. Låt stå inne 6-10 minuter till, tills kokosen fått lite lagom med färg. 
 
 
 
Upp